Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Αφιέρωμα των Χανιώτικων Νέων στην ΕΑΧ στο ένθετο "Διαδρομές". Ο Δημήτρης Πουλιδάκης σχολιάζει το χανιώτικο χαντμπολικό γίγνεσθαι για το 2011



“Τέλος καλό όλα καλά” για την ΕΑΧ Χανίων

Το πρωτάθλημα με τις περισσότερες αλλαγές, συγκριτικά με τα δεδομένα που ίσχυαν πριν την έναρξή του, ήταν αυτό της Α2 χάντμπολ γυναικών, το οποίο τελείωσε τον περασμένο μήνα και βρήκε τελικά τη νεοφώτιστη ΕΑΧ Χανιά στην 4η θέση της βαθμολογίας (η οποία έδινε και την απ’ ευθείας παραμονή), παρά το γεγονός ότι στην αρχή της διοργάνωσης είχε πολύ μικρή βαθμολογική συγκομιδή.
Μπορεί η αλλαγή στην αρχική προκήρυξη να δημιούργησε νέα δεδομένα και τελικά από την Α2 να υποβιβάστηκε μόνο μια ομάδα, όμως η χανιώτικη εξασφάλισε... με το σπαθί της την παραμονή και δεν είχε κανένα άγχος για μπαράζ. Με αρκετές αλλαγές στο ρόστερ συγκριτικά με την ομάδα που πήρε την άνοδο μέσα από τα μπαράζ και με δεδομένο το πρόβλημα της έλλειψης φιλικών στην προετοιμασία, η ΕΑΧ Χανιά είχε μόλις 1 βαθμό με την ολοκλήρωση της 6ης αγωνιστικής. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί στην προ διετίας συμμετοχή της στην ίδια κατηγορία, με τη διαφορά ότι τώρα το χανιώτικο σωματείο έδειχνε καθαρά ότι είχε όλα τα περιθώρια να βελτιώσει την αγωνιστική και βαθμολογική του εικόνα, κάτι που τελικά έκανε. Συγκέντρωσε τις επόμενες 11 αγωνιστικές 16 βαθμούς και έτσι στο φινάλε του πρωταθλήματος είχε... την πολυτέλεια ν’ αποφύγει, χωρίς συνέπειες, το δαπανηρό ταξίδι στην Κέρκυρα. Για την πορεία της ομάδας, αλλά και διάφορα άλλα θέματα σχετικά με το χάντμπολ μας μίλησαν η προπονήτρια (και όχι μόνον) της ΕΑΧ Χανιά, Νατάσα Οτοβιτς -Φάσουρα, η τερματοφύλακας Μαρία Πλανά και ο Δημήτρης Πουλιδάκης, ο οποίος ανέλαβε την προπονητική ευθύνη μετά την 6η αγωνιστική.

ΜΑΡΙΑ ΠΛΑΝΑ






















“Σίγουρα η παρουσία που είχαμε στα πρώτα παιχνίδια δεν ήταν και τόσο καλή και αυτό οφειλόταν στις πολλές αλλαγές που είχε η ομάδα. Επίσης δεν είχαμε παίξει και φιλικά, οπότε ήταν φυσικό να μας λείπει το «δέσιμο», κάτι που αποκτούσαμε αγώνα με αγώνα και τελικά η σεζόν εξελίχθηκε με ιδανικό τρόπο, παρά το γεγονός ότι οι διακοπές που μεσολαβούσαν δεν μας βοηθούσαν. Ακόμη, ειδικά στην αρχή υπήρχε πολύ άγχος, που δεν μας άφηνε να παίξουμε το χάντμπολ που μπορούσαμε. Όταν όμως κάναμε την πρώτη νίκη στον Κλαδισό, η ομάδα «λύθηκε», η παρουσία του κ. Πουλιδάκη μάς βοήθησε και ψυχολογικά και τελικά, πιστεύω δίκαια πετύχαμε τον στόχο που είχαμε βάλει, δηλαδή την 4η θέση στη βαθμολογία και την απ’ ευθείας παραμονή στην κατηγορία. Νιώθω ικανοποιημένη για την επιτυχία αυτή, γιατί όλες προσπαθήσαμε πολύ μέσα στο παρκέ ώστε να την πετύχουμε και δεν με επηρεάζει το γεγονός πως τελικά με την αναδιάρθρωση που έγινε, έπεσε μόνο μια ομάδα. Εγώ ξέρω ότι μαζί με τις συμπαίκτριές μου πήραμε καθαρά την παραμονή μέσα στους αγωνιστικούς χώρους και πήγαμε, εκτός από το τελευταίο που ήταν μακρινό, πολυέξοδο και βαθμολογικά αδιάφορο, σε όλα τα παιχνίδια.
Πιστεύω ότι αν αρχίζαμε το πρωτάθλημα όπως το τελειώσαμε, μπορούσαμε, ειδικά στην έδρα μας, να έχουμε κερδίσει όλες τις ομάδες, από τις οποίες εγώ ξεχώρισα τις Ελπίδες Δράμας. Θα συνεχίσω να παίζω χάντμπολ γιατί μου αρέσει πάρα πολύ. Κάτι ανάλογο πιστεύω θα πράξουν και τα άλλα κορίτσια και κατά τη γνώμη μου, αν κάνουμε καλή προετοιμασία, μπορούμε τη νέα σεζόν να διεκδικήσουμε άνοδο στην Α1 Εθνική. Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω όλες τις συμπαίκτριές μου για την άριστη συνεργασία που είχαμε και φέτος και να τους ευχηθώ καλό καλοκαίρι”
* Η Μαρία Πλανά γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1981, έχει ύψος 1.73μ. και αγωνίζεται ως τερματοφύλακας. Παράλληλα με το χάντμπολ -στον Αρη Χανίων- έπαιζε -μέσα δεκαετίας του 1990- μπάσκετ στον ΟΑΧ, χωρίς όμως να δίνει ιδιαίτερο βάρος και στα δυο αθλήματα. Στη συνέχεια -1999- πέρασε Φυσικός στο Πανεπιστήμο Κρήτης (Ηράκλειο) και επανήλθε στο χάντμπολ το 2005, οπότε έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές της πήρε μεταγραφή στην ΕΑΧ Χανιά. Από τα 6 τελευταία χρόνια που ασχολείται ενεργά με το άθλημα, ως καλύτερό της αγώνα θεωρεί αυτόν με τον Φαίακα Κέρκυρας, στα μπαράζ που έγιναν τον Απρίλιο του 2010 στο Αργος, οπότε κυριολεκτικά... είχε κατεβάσει τα ρολά και συνέβαλε στη νίκη με 20-7, που έδωσε την άνοδο στην ΕΑΧ Χανιά. Στη σεζόν που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ήταν από τις πιο συνεπής αθλήτριες, μετέχοντας σε όλες σχεδόν τις προπονήσεις και αποστολές. Να σημειωθεί ότι συνεχίζει να έχει δίψα για μάθηση, αφού είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του γενικού τμήματος του Πολυτεχνείου Κρήτης.

ΝΑΤΑΣΑ ΟΤΟΒΙΤΣ - ΦΑΣΟΥΡΑ





















“Αρχίσαμε πολύ άσχημα το πρωτάθλημα και σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν δυο πράγματα. Η μεγάλη ανανέωση στο ρόστερ της ομάδας, αφού 8 παίκτριες που είχαν παίξει στα μπαράζ ανόδου
ήταν απούσες, αλλά και το μόνιμο πρόβλημά μας, δηλαδή η έλλειψη φιλικών. Ήταν λοιπόν αναμενόμενο ότι χρειαζόμασταν κάποιο χρονικό διάστημα για να «δέσουμε», όμως ακόμη και χωρίς μεγάλη βαθμολογική συγκομιδή φαινόταν ότι η ΕΑΧ Χανιά είχε τις δυνατότητες για να πάρει τουλάχιστον την 4η θέση και να σωθεί. Μπορώ να πω ότι δεν φοβήθηκα σε κανένα σημείο της διοργάνωσης, ήξερα ότι αν χρειαζόταν η Μπιέλομπρκ θα έπαιζε σε όλα τα παιχνίδια του 2011, τελικά έπαιξε μόνο σε τρία δύσκολα και καθοριστικά, ενώ σίγουρα σημαντική συμβολή στην πολύ καλή πορεία μας μετά την 6η αγωνιστική είχε και η παρουσία στον πάγκο του Δημήτρη (Πουλιδάκης), η οποία βοήθησε και στο να αλλάξει η ψυχολογία των παικτριών.
Καθοριστικό παιχνίδι θεωρώ αυτό με την Κοζάνη στα Χανιά, όπου παίξαμε χωρίς την ξένη και πιάνοντας καλή απόδοση σημειώσαμε την πρώτη νίκη, δείχνοντας ότι η παραμονή ήταν στα χέρια μας. Βέβαια έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα μπορώ να πω ότι νοιώθω «προδομένη», αφού περάσαμε τόσο άγχος χωρίς να υπάρχει λόγος, μιας και τελικά η αλλαγή της προκήρυξης και η δημιουργία δύο ομίλων από τη νέα σεζόν, οδήγησε στην παραμονή 8 ομάδων. Όμως από την άλλη νοιώθω και ικανοποίηση, γιατί αυτό που βάλαμε στόχο από την αρχή το πετύχαμε. Ήταν πολλά μακρινά ταξίδια με μεγάλο οικονομικό κόστος, οπότε δεν άξιζε να το ρισκάρουμε, όπως έκαναν κάποιες άλλες ομάδες που δεν ήρθαν στα Χανιά και ευτυχώς που εξασφαλίσαμε πιο νωρίς την παραμονή, οπότε την τελευταία αγωνιστική γλυτώσαμε και εμείς ένα μακρινό όσο και δαπανηρό ταξίδι στην Κέρκυρα. Πρέπει να τονίσω ότι άξιες συγχαρητηρίων είναι οι παίκτριες μας, οι οποίες στο σύνολό τους δεν παίρνουν χρήματα από το χάντμπολ, αντίθετα χάνουν, αφού δουλεύουν τα Σάββατα, όμως έδειξαν ε-
παγγελματική ευσυνειδησία και κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια, ακολουθώντας στα εκτός έδρας ματς. Ακόμη, με την ευκαιρία θέλω, εκ μέρους του σωματείου, να ευχαριστήσω τις τοπικές επιχειρήσεις και τους χανιώτες φιλάθλους για την υποστήριξή τους σε μια, γενικότερα, πολύ δύσκολη περίοδο και ιδιαίτερα την ΑΝΕΚ lines, η οποία για δεύτερη χρονιά ήταν ο βασικός μας χορηγός και ελπίζουμε ότι
η συνεργασία μας θα συνεχιστεί. Για τη νέα σεζόν τώρα, τα πράγματα τόσο αγωνιστικά όσο και στον τομέα των μετακινήσεων θα είναι πιο εύκολα. Λογικά με τη Μυτιλήνη θα κάνουμε και τα δύο παιχνίδια στην Αθήνα, ενώ η δυναμικότητα των ομάδων δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη. Μακάρι να συνεχίσουμε όπως τελειώσαμε φέτος το πρωτάθλημα και βασικά να μην έχουμε τραυματισμούς. Σύντομα θα μαζευτούμε με τις παίκτριες ώστε να ετοιμάσουμε το πλάνο για την προετοιμασία, να
δούμε ποιες μπορούν και έχουν όρεξη να την παρακολουθησουν από την αρχή, ενώ αυτό που εύχομαι είναι να υπάρχει υγεία. Η δουλειά στην υποδομή συνεχίζεται με καλούς ρυθμούς και μακάρι να υπήρχε και άλλη ομάδα στα Χανιά, ώστε τα κορίτσια να έχουν τη δυνατότητα να παίξουν περισσότερους αγώνες. Προσωπικά είναι χαρά μου να δουλεύω με μικρές ηλικίες, γιατί σε αυτές τα παιδιά ό,τι κάνουν, το κάνουν με ευχαρίστηση και σίγουρα κάτι τους μένει για πολλά χρόνια, ακόμη και αν δεν ασχοληθούν όλα αγωνιστικά με το άθλημα. Φέτος δόθηκε η ευκαιρία για κάποιες συμμετοχές στην Α2 και σε κορασίδες, ενώ πιστεύω ότι τη νέα σεζόν αυτές θα είναι περισσότερες.
Η προσέλευση νέων κοριτσιών στο χώρο είναι ικανοποητική αφού εκτός από το τουρνουά Δημοτικών κάναμε, ως ΕΑΧ Χανιά και σε συνεργασία με την ομοσπονδία, κάτι ανάλογο και στα Γυμνάσια, ενώ πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι δεν έχουμε πολλούς προπονητές αλλά και περισσότερες ώρες στα δυο κλειστά”. 
* Η Νατάσα Οτοβιτς - Φάσουρα γεννήθηκε στο Βελιγράδι, στις 25 Αυγούστου 1970. Έπαιξε χάντμπολ από μικρή σε κορυφαίες ομάδες της χώρας της και ήρθε στην Ελλάδα το 1992 (φοιτούσε τότε στο 3ο έτος της Γυμναστικής Ακαδημίας Βελιγραδίου), όπου αγωνίστηκε μια σεζόν στην Α1 με το Περιστέρι Χανίων και την επόμενη έπαιξε στον Φίλιππο Βέροιας. Στη συνέχεια επέστρεψε στη χώρα της για να τελειώσει τις σπουδές της, μετά την ολοκλήρωση των οποίων (καλοκαίρι 1994) κατέβηκε ξανά στα Χανιά, όπου και έμεινε μόνιμα (αφού στην πορεία παντρεύτηκε τον Μανώλη Φάσουρα). Μέχρι το 1998 έπαιζε στο Περιστέρι, έχοντας σε κάποιο διάστημα και την προπονητική ευθύνη της ομάδας, ενώ ακολούθησε η ίδρυση -πάνω στο καταστατικό της Αθλεσης- της ΕΑΧ Χανιά, στην οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι προπονήτρια (μέχρι το 2005 πρόσφερε και αγωνιστικές υπηρεσίες). Τόσο ως παίκτρια, όσο και ως προπονήτρια θυμάται πολλές καλές στιγμές, χωρίς όμως να ξεχωρίζει ιδιαίτερα κάποια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΥΛΙΔΑΚΗΣ





















“Πρέπει να διευκρινήσω ότι δεν κάνω...θαύματα και μάλλον, όπως είχε πει τότε και η Νατάσα Οτοβιτς - Φάσουρα), χρειαζόταν μια... ανδρική φωνή στον πάγκο, τίποτα παραπάνω. Τέλος πάντων, εγώ προσέφερα ό,τι μπορούσα ως προπονητής, δουλέψαμε λίγο παραπάνω στον αιφνιδιασμό, σίγουρα φώναξα πολύ περισσότερο στη διάρκεια των αγώνων και όχι μόνον, αλλά τις δυνατότητες τις είχαν τα κορίτσια, που ήξεραν τι πρέπει να κάνουν και τελικά αυτές ήταν που πέτυχαν τον αρχικό στόχο. Εχοντας δει, πριν αναλάβω, 2-3 παιχνίδια παιχνίδια της ΕΑΧ Χανιά και μιλώντας στη συνέχεια με φίλους προπονητές στην Α2 γυναικών, ήξερα περίπου τι επίπεδο υπάρχει στην κατηγορία και πίστευα ότι η ομάδα μπορούσε να πάρει την 4η θέση και να σωθεί. Κάθε παιχνίδι ήταν και... μια μάχη και βέβαια, όσο αισιόδοξος και να ήμουν, είπα μέσα μου ότι είμαστε σίγουρα στην 4η θέση μετά τη νίκη στην Κοζάνη. Σύμφωνα με τα όσα είδα εγώ, η τελική βαθμολογική κατάταξη είναι απόλυτη δίκαιη, σε μια κατηγορία που σίγουρα ξεχώριζαν Ελπίδες και Φίλιππος. Όσον αφορά τη νέα σεζόν, για την ώρα συνεχίζω μόνον στο Σύλλογό μου, δηλαδή τον Γ.Σ.Χανιά και παρότι ισχύει το «ποτέ μη λες ποτέ»,
το πιθανότερο είναι ότι θα παραμείνω σε αυτόν. Για τον Κύδωνα τώρα, μπορώ να πω ότι κάποιοι
χανιώτες παίκτες με ικανότητες, έχοντας πλέον την εμπειρία της πρώτης χρονιάς στην Α1 ανδρών πήραν την ομάδα «πάνω τους» και κάνοντας εξαιρετική σεζόν, συνέβαλαν αποφασιστικά στην απ’ ευθείας παραμονή της. Από αυτούς θα ξεχωρίσω τον Στέφανο Ξανθουδάκη, ενώ και ο Φίλιτς, μοναδικός ξένος που συνέχισε, έχοντας πλέον «δέσει» με την υπόλοιπη ομάδα ήταν «ένα σκαλί πιο πάνω» προσφέροντας ουσιαστική βοήθεια. Εκ του τελικού αποτελέσματος, αλλά και από το ότι είχε στο ρόστερ λιγότερους ξένους συγκριτικά με την πρώτη του παρουσία στην Α1, σίγουρα η πορεία του Κύδωνα κρίνεται επιτυχημένη. Το γεγονός ότι στην πόλη μας φιλοξενήθηκαν, μέσα σε διάστημα περίπου δυο μηνών, με ιδιαίτερη επιτυχία δύο σημαντικές διοργανώσεις, δηλαδή ο αγώνας της εθνικής ανδρών για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού κυπέλλου με την Ολλανδία και το φάιναλ φορ του κυπέλλου Ελλάδος ανδρών, δείχνουν τη δυναμική που έχει το άθλημα στην πόλη μας. Όμως κατά την άποψή μου, δυστυχώς, οι χανιώτες δεν το βλέπουν έτσι, σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουν... κολλήσει με το ποδόσφαιρο και με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλα τα άλλα αθλήματα τα έχουν... για πέταμα. Λόγω των οικονομικών προβλημάτων, που οδήγησαν στη ματαίωση των σχολικών αγώνων και επειδή τα Δημοτικά είναι η... πηγή από την οποία αντλούμε υλικό για τις ακαδημίες των χανιώτικων ομάδων, μαζί με τη Νατάσα (Οτοβιτς- Φάσουρα) και την υποστήριξη της επιτροπής ανάπτυξης της ΟΧΕ, διοργανώσαμε εμείς αγώνες Δημοτικών, το διάστημα που ήταν εδώ η εθνική μας για το ματς με την Ολλανδία. Τέλος, για τον Γ.Σ. Χανιά μπορώ να πω ότι αν και δεν έχουμε συμπληρώσει ακόμη ένα χρόνο επίσημης λειτουργίας, είμαστε ευχαριστημένοι από την παρουσία των ομάδων μίνι και παμπαίδων στα τοπικά πρωταθλήματα. Βέβαια από την στιγμή που ιδρύσαμε το σύλλογο, θέσαμε ως στόχο την οργάνωση των ακαδημιών και μέσα από αυτές, προχωράμε σιγά-σιγά προς τα πάνω, χωρίς να κοιτάμε νίκες και τίτλους. Είναι σημαντικό ότι μέχρι σήμερα συνεχίζονται κανονικά οι προπονήσεις, 60-65 παιδιά βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στο γήπεδο και προετοιμάζονται ενόψει των πανελληνίων πρωταθλημάτων που θα γίνουν στο Λουτράκι, 18-24 Ιουνίου για τους παμπαίδες και 24-30/6 για τα μίνι αγόρια. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι όλα τα παιδιά να αποκτήσουν αθλητική νοοτροπία, να παίζουν όσους περισσότερους αγώνες γίνεται και να μετέχουν στις προπονήσεις, οι οποίες βέβαια γίνονται κάτω από όχι και τις καλύτερες συνθήκες. Οπως έχω ξανατονίσει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μας έχουν δώσει ούτε μια προπονητική ώρα στα δύο κλειστά της πόλης
μας και αν δεν υπήρχε μια πολύ μεγάλη βοήθεια από την ΕΑΧ Χανιά, που όσες ώρες είχε για προπόνηση τις μοιραζόταν μαζί μας, οι νεαροί αθλητές μας δεν θα ήξεραν τι είναι το παρκέ. Για το λόγο αυτό, με την ευκαιρία που μου δίνεις, θέλω να ευχαριστήσω τόσο την κα Οτοβιτς, όσο και τον κ. Φάσουρα, για τη σημαντική τους προσφορά προς το σύλλογό μας".
* Ο Δημήτρης Πουλιδάκης γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου1975 και έχει παίξει χάντμπολ -από 11 ετών- σε Αρη Χανίων, Αθλεση Χανίων, Περιστέρι, Κύδωνα, αλλά και σε ομάδες της Ιταλίας, όπου σπούδασε. Αρχισε την προπονητική πριν 7 χρόνια στον Κύδωνα, κατ’ αρχήν στα τμήματα υποδομής και στη συνέχεια με την ανδρική ομάδα, στην οποία περέμεινε μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 (αρχίζοντας από τη Β’ Εθνική και τελειώνοντας στην Α1). Ως παίκτης θυμάται έντονα το εντός έδρας παιχνίδι κυπέλλου με τα Βριλήσσια, στο οποίο κέρδισε το Περιστέρι και έφτασε... μια ανάσα από την πρόκριση στον φάιναλ φορ του κυπέλλου (την έχασε μετά την ήττα από το Κιλκίς, το οποίο στη
συνέχεια κατέκτησε την "κούπα"), ενώ από τη μέχρι τώρα προπονητική του καριέρα ξεχωρίζει τους δύο συνεχόμενους τίτλους-ανόδους του Κύδωνα, από τη Β’ Εθνική στην Α1.
ΟΙ ΠΑΙΚΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ
Δεκαεννέα συνολικά παίκτριες αγωνίστηκαν με την ΕΑΧ Χανιά σε περισσότερα από 2 παιχνίδια και
είναι οι παρακάτω:
- Πλανά Μαρία (τερματοφύλακας, έτος γεν. 1981)
- Λευθέρη Ευγενία* (αριστερό εξτρέμ, 1992)
- Παντελάκη Γεωργία (αριστερό ίντερ, 1978)
- Γαβριλάκη Βάσω* (πλέι μέικερ, 1978)
- Μαρκουλάκη Αριάδνη* (δεξί ίντερ, 1992)
- Παντελάκη Χριστίνα* (δεξί εξτρέμ, 1980)
- Τζιάμα Βάσω* (πίβοτ, 1990)
- Σαματά Άννα* (τερματοφύλακας, 1983)
- Χαλκιαδάκη Μαριάννα (αριστερό εξτρέμ, 1983)
- Κατσανεβάκη Γεωργία* (αριστερό ίντερ, 1986)
- Ζόριτσα Μπιέλομπρκ** (αριστερό ίντερ, 1971)
- Χαβαλεδάκη Βάσω (πίβοτ, 1983)
- Σπυρίδου Βερόνικα (πίβοτ, 1994)
- Μακρυγιάννη Ελίνα (δεξί εξτρέμ, 1984)
- Βερυκάκη Αγγελική (αριστερό ίντερ, 1992)
- Παπαδοπούλου Χαρά* (αριστερό εξτρέμ, 1978)
- Γεωργεδάκη Στέλλα (δεξί ίντερ-1978)
- Παλιουδάκη Αργυρώ (πίβοτ-1983)
- Παρτσαλάκη Χρύσα (τερματοφύλακας-1974)
Με * σημειώνονται οι νεοφερμένες στην ομάδα, ενώ η Μπιέλομπρκ έπαιξε σε τρεις αγώνες (εντός με Κορωπί - εκτός έδρας με Σταυρούπολη και Καματερό). Ακόμη, παρουσία σ’ ένα παιχνίδι είχαν οι νεαρές Προγούλη Θεανώ (τερματοφύλακας, 1995) και Ξεκουκουλωτάκη Αφροδίτη (αριστερό εξτρέμ, 1995).
Η πορεία της ομάδας
Για 4η φορά η ΕΑΧ Χανιά μετείχε σε πρωτάθλημα Α2 Εθνικής γυναικών, όμως ήταν η πρώτη σ’ ενιαίο όμιλο, που είχε τελικά 9 ομάδες, από τις οποίες -σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη- οι 5 τελευταίες της βαθμολογίας θα υποβιβαζόντουσαν στη Β’ Εθνική. Η χανιώτικη ομάδα είχε πρεμιέρα (10/10/2010) στη Θεσσαλονίκη, όπου έχασε από την -όχι ανώτερη της, αλλά σίγουρα πιο έτοιμη-Νέα Ελβετία με 24-19, ενώ στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι της (16/10) γνώρισε φυσιολογική ήττα 32-45 από τον δυνατό Φίλιππο Βέροιας. Την 3η αγωνιστική έπαιξε (24/10) στο Κορωπί, όπου έκανε καλή εμφάνιση όμως δυο Πατρινοί διαιτητές την υποχρέωσαν σε νεά ήττα με σκορ 24-21 και στις 31/10 πήρε τον πρώτο βαθμό, αφού αναδείχθηκε ισόπαλη 23-23 στο κλ. Κλαδισού με το Καματερό, σ’ ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να είχε κερδίσει αν οι παίκτριές της δεν χαλάρωναν στο τελευταίο δίλεπτο. Ακολούθησε διακοπή πλέον του μηνός και την 5η αγωνιστική (11/12) η ΕΑΧ Χανιά έχασε στη Δράμα από τις Ελπίδες με 27-15, ενώ την 6η είχε το ρεπό της. Ο νέος χρόνος φάνηκε από την αρχή ότι θα ήταν καλύτερος, αφού στις 15/1 και στο ντεμπούτο του Δ. Πουλιδάκη στον πάγκο, πανηγύρι-
σε την πρώτη της νίκη, με 27-22 επί του Εθνικού Κοζάνης και για πρώτη φορά... έφυγε από την τελευταία θέση της βαθμολογίας. Την επόμενη αγωνιστική (22/1) πήρε και το πρώτο “διπλό”, κερδίζοντας στη Θεσσαλονίκη 27-24 τον Απόλλωνα Σταυρούπολης, με την Ζόριτσα Μπιέλομπρκ να σημειώνει 10 γκολ στο ντεμπούτο της, ενώ την 9η αγωνιστική (τελευταία του α’ γύρου - 29/1) πέτυχε την 3η συνεχόμενη νίκη της, χωρίς όμως να παίξει, αφού ο Φαίακας Κέρκυρας παραιτήθηκε από το προγραμματισμένο, στο κλ. Κλαδισού, παιχνίδι και έτσι βρέθηκε για πρώτη φορά στην 4η θέση, ισόβαθμη με το Κορωπί. Με τον ίδιο τρόπο προσέθεσε ακόμη δυο βαθμούς στο ενεργητικό της στην πρεμιέρα του β’ γύρου (5/2), αφού αυτή τη φορά δεν ήρθε στα Χανιά η Νέα Ελβετία και το σερί σταμάτησε φυσιολογικά στη Βέροια, όπου έχασε (12/2) από τον Φίλιππο με 27-18. Το επόμενο
παιχνίδι (12η αγωνστική, 20/2) στα Χανιά ήταν ιδιαίτερα κρίσιμο, αφού “κόντρα” στο Κορωπί η ΕΑΧ Χανιά ήθελε όχι μόνο τη νίκη, αλλά και διαφορά τριών γκολ, ώστε να υπερτερεί σε περίπτωση ισοβαθμίας. Τα πέτυχε και τα δυο, αφού νίκησε 25-20 και πλέον... πατούσε γερά στη κατηγορία, ενώ η επόμενη 13η αγωνιστική (27/2) μόνο γρουσούζικη δεν ήταν, αφού κέρδισε 26-25 μέσα στο Καματερό,
κάνοντας μεγάλο βήμα για την παραμονή. Στη συνέχεια είχαμε διακοπή ενός μηνός και στις 2/4 η χανιώτικη ομάδα υποδέχθηκε τις Ελπίδες Δράμας, από τις οποίες ηττήθηκε (χωρίς όμως βαθμολογικές συνέπειες) 35-41, με το τελικό σκορ πάντως να την αδικεί. Ταυτόχρονα την εβδομάδα εκείνη επικυρώθηκαν από την ΟΧΕ οι αλλαγές που είχαν ψηφιστεί στη γενική συνέλευση του Φεβρουαρίου και ξεκαθάρισε ότι τη νέα σεζόν η Α2 θα είχε δύο ομίλους, χωρίς να διευκρινίζεται πως θα παίξουν στα μπαράζ οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 5η-9η στην Α2 με τις επιλαχούσες της Β’ Εθνικής. Αυτό το ζήτημα απασχόλησε την ΕΑΧ Χανιά (είχε ρεπό τη 15η αγωνιστική) για πολύ λίγο, αφού στις 16/4 κέρδισε μέσα στην Κοζάνη τον Εθνικό με 24-29, εξασφαλίζοντας έτσι κατά 99% την 4η θέση, κάτι που έκανε και μαθηματικά την 17η αγωνιστική (30/4), οπότε πήρε για 4η φορά τους δύο βαθμούς στα χαρτιά, αφού παραιτήθηκε από τον αγώνα στο κλ. Κλαδισού ο Απόλλωνας Σταυρούπολης. Πλέον, η ομάδα είχε “σφραγίσει” την παραμονή στην Α2 και έχοντας βαθμολογική διαφορά ασφαλείας από το Κορωπί, δεν πήγε (8/5) στην Κέρκυρα για το ματς της 18ης και τελευταίας αγωνιστικής. Τελική βαθμολογία (σε 16 αγώνες): Ελπίδες Δράμας (14 νίκες - 0 ισοπαλίες - 2 ήττες) 28, Φίλιππος Βέροιας (13- 0 - 3) 26, Καματερό (10-2 -4) 22, ΕΑΧ Χανιά (8-1-7) 16, Κορωπί (8-0-8) 13, Εθνικός Κοζάνης (4-1-11) 8, Απόλλων Σταυρούπολης (6-0-10) 8, Νέα Ελβετία (4-0-12) 5,
Φαίακας Κέρκυρας (3-0-13) 5. ΕΑΧ Χανιά, Απόλλων, Εθνικός και Φαίακας έχουν από ένα μηδενι-
σμό και -1β, ενώ η Ν. Ελβετία έχει τρεις μηδενισμούς και -3 β. Ακόμη, Κορωπί και Απόλλωνας άρχισαν το πρωτάθλημα με -3 βαθμούς. * Τελικά, στη Β’ Εθνική υποβιβάστηκε η Ν. Ελβετία, αφού έχοντας τρεις μηδενισμούς έχασε το δικαίωμα συμμετοχής στα μπαράζ με ομάδες της Β’ Εθνικής, στα οποία έπαιξε μόνο η Κέρκυρα, που νίκησε και παρέμεινε στην Α2.* Όπως ανακοινώθηκε από την ΟΧΕ, στο νέο πρωτάθλημα της Α2 εθνικής γυναικών η ΕΑΧ Χανιά θα μετέχει στον Α’ όμιλο, μαζί με μια ομάδα που υποβιβάστηκε από την Α1 (Αρης Νίκαιας), δυο οι οποίες έπαιζαν και πέρυσι στην Α2 (Καματερό, Κορωπί) και τέσσερις που πήραν την άνοδο από τη Β’ Εθνική (Αργολικός, Πήγασος Αιγίου, Α.Ο. Μυτιλήνης, Ευώνυμος Ηλιούπολης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου