Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011

Ο χρόνος του χάντμπολ τελειώνει...

Στα 7 μέτρα με τον Κων/νο Χατζηδημητρίου
Είχα πάρα πολύ καιρό να γράψω γιατί πραγματικά ήμουν πολύ προβληματισμένος και κάποιες στιγμές και απογοητευμένος, όπως και οι περισσότεροι πιστεύω που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με το άθλημα. Αυτές τις γραμμές τις γράφω ως άνθρωπος του αθλήματος και όχι ως δημοσιογράφος, εξάλλου νομίζω πως ελάχιστες φορές (τις αναγκαίες μόνο) λειτούργησα με βάση το επάγγελμα μου. Έχω την αίσθηση πως σε λίγο καιρό δεν θα μπορούμε να πούμε πως έχουμε πάρει την κάτω βόλτα, διότι θα έχουμε φτάσει στο τέλος του δρόμου. Έχω την εντύπωση πως η διοίκηση της ΟΧΕ δεν μπορεί να δώσει καμία λύση στο άθλημα και πως θα ήταν δυνατόν να το κάνει άλλωστε, αφού δεν έχει μάθει να λειτουργεί έτσι. 

Πολύ απλά διότι όλα τα χρόνια το μόνο που ήξερε να κάνει καλά ήταν να διαχειρίζεται τα λεφτά που έπαιρνε από το κράτος. Δεν είχε ποτέ στο μυαλό της πως θα τα αυξήσει, ούτε ακόμα και στις εποχές που το χρήμα έρεε και υπήρχαν ευκαιρίες και χορηγίες, αλλά και επιτυχίες. Το άσχημο όμως στην όλη ιστορία δεν είναι πως αυτή η ομοσπονδία δεν μπορεί να δώσει λύσεις, αλλά το ότι κάνει και λάθος ενέργειες. 

Κόβει τις Εθνικές ομάδες και τα όνειρα των νεαρών παικτών

πριν ακόμα το κράτος ψαλιδίσει επίσημα την επιχορήγηση της, σαν να λέει πως ''να κοιτάξτε εμείς τα κόψαμε από μόνοι μας, μας περίσσευαν κιολας''. Για να μην αναφέρω το ντροπιαστικό με την Εθνική Εφήβων που επειδή κάποιοι δεν σκέφτηκαν πως αυτή η ομάδα θα χάσει και την επόμενη σεζόν αν δεν κατέβει, αναγκάστηκαν να κάνουν κολωτούμπα και να αποφασίσουν να παίξει κανονικά στα προκριματικά. 

Το πρωτάθλημα της Α1 γυναικών ακόμα δεν έχει ξεκινήσει. Η ομοσπονδία του βόλεϊ χρωστάει 6 εκατομμύρια ευρώ και όμως τα ξεκίνησε τα πρωταθλήματα έστω και με καθυστέρηση, έστω και με επώδυνες αποφάσεις, αλλά ρεαλιστικές. Το χάντμπολ όμως που δεν χρωστάει είναι στον... πάγο. Η Α1 γυναικών ακούγεται πως όταν ξεκινήσει θα γίνει σε δύο ομίλους και ο πρωταθλητής θα βγει μετά από 10 ματς. Ας το παίξουν στα ζάρια καλύτερα να μην κουράζονται κιόλας. Η Εθνική γυναικών έπαιξε δύο παιχνίδια χωρίς ακόμα να έχει προπονητή, κάτι που σίγουρα δεν είχε σχέση με το οικονομικό, διότι δεν μπορώ να φανταστώ πως δεν θα έπαιρνε προπονητή όσο μείωση και να είχε η επιχορήγηση της ΟΧΕ. 

Το πρωτάθλημα της Α1 ανδρών ξεκίνησε χωρίς τηλεοπτική κάλυψη και ενώ το μπάσκετ για τον συγκεκριμένο λόγο ανέβαλε την έναρξη του, η ΟΧΕ ούτε που σκέφτηκε κάτι ανάλογο. Θα μπορούσα να γράψω και άλλα αλλά δεν έχει σημασία. Γράφω το 1/10 αυτών που ξέρω, τα άλλα ντρέπομαι. Το κάνω μήπως και αφυπνίσουν κάποιοι. Κρίμα γιατί οι περισσότεροι από τους συμβούλους είναι άνθρωποι χρόνια στο χάντμπολ και φίλοι μου, αλλά θα έπρεπε να περίμενα από αυτούς μεγαλύτερη υπευθυνότητα και αξιοπρέπεια. 

Δυστυχώς ελάχιστοι αξίζουν την θέση που έχουν και έχουν καταφέρει ακόμα και κάποιους ανθρώπους του αθλήματος να σκέφτονται παλαιότερες... δικτατορικές διοικήσεις. Αυτό είναι κατόρθωμα. Το σίγουρο είναι πως σε αυτό το Δ.Σ. δεν υπάρχει συνεννόηση και οι λίγοι αξιόλογοι πνίγονται στην γενική μετριότητα. Κάποιοι κέρδισαν τον σεβασμό του χώρου ως αθλητές ή ως άνθρωποι του αθλήματος, είναι στο χέρι τους να μην τον χάσουν από την θέση του παράγοντα. 

Στο φλέγον ζήτημα για το αν θα γυρίσει στην προεδρεία της ΟΧΕ ο Στέλιος Αγγελούδης έχω να πω τα εξής. Αναμφισβήτητα είναι ο μοναδικός που μπορεί να δώσει λύση στο άθλημα και να το συσπειρώσει γιατί είναι ο μοναδικός με πολιτικό έρεισμα και ο μοναδικός που είναι αρχηγός. Ομως έχασε την ευκαιρία να γυρίσει καβάλα στο άλογο, διότι το άλογο έγινε γαϊδούρι και σε λίγο θα γίνει πόνυ.... Ο ίδιος επέλεξε -και καλά έκανε στις εποχές που ζούμε- για τους επαγγελματικούς του λόγους να αφήσει την προεδρία, αλλά ο χρόνος τελειώνει και πρέπει να αποφασίσει. Δεν το λέω εγώ, αλλά οι ανάγκες του αθλήματος και τα γεγονότα. Φυσικά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επικαλεστεί το ότι αυτούς που άφησε τα έκαναν μαντάρα, απλά διότι αυτός τους διάλεξε. Μια παροιμία λέει: "Δείξε μου τους φίλους σου και τους συνεργάτες σου να σου πως ποιος είσαι''. 

Το ζήτημα λοιπόν είναι ότι αν είναι να γυρίσει να το κάνει γρήγορα και όχι 2-3 μήνες πριν τις εκλογές, διότι τότε θα είναι πολύ αργά. Το άθλημα χρειάζεται άμεσα λύσεις, άμεσα τονωτικές ενέσεις, γενναίες αποφάσεις. Και επίσης κάνει πολύ κακό η αμφιβολία και η φημολογία. Το μόνιμο ερώτημα είναι ''Θα γυρίσει δεν θα γυρίσει?'' Πρέπει να ξέρει ο κόσμος του χάντμπολ επιτέλους με ποιους έχει να κάνει, ποιους θα κρίνει και ποιοι έχουν τα γένια και τα χτένια. Ο χρόνος του χάντμπολ τελειώνει βιαστείτε... 

Υ.Γ. Και επειδή σίγουρα κάποιοι θα πουν ότι τα γράφω αυτά επειδή πειράχτηκα που δεν εντάχθηκα ως έμμισθος στο γραφείο τύπου έχω να πω ότι πράγματι ήθελα, θέλω και πάντα θα θέλω να βοηθήσω το χάντμπολ από το αντικείμενο μου. Αυτό το κάνω εξάλλου άμεσα ή έμμεσα τα τελευταία 6 χρόνια με προσωπικό κόστος, λειτουργώντας ως άτυπο γραφείο τύπου, λόγω της αγάπης μου για το άθλημα. Η αλήθεια όμως είναι πως η συγκεκριμένη διοίκηση ούτε θέλει, ούτε χρειάζεται την βοήθεια μου, ούτε κανενός, απλά διότι δεν μπορεί να την εκτιμήσει. Οπότε δεν στεναχωριέμαι, αφού οι λέξεις προβολή και επικοινωνία είναι άγνωστες. Δεν μπορείς να κακίσεις κάποιον που δεν ξέρει. Απλά προσπαθείς να του μάθεις για να έχεις την συνείδηση σου καθαρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου